Po 100 KM mjesečno djeci do 5.razreda u područnim školama


Po 100 KM mjesečno djeci do 5.razreda u područnim školama

Opština Nevesinje

Pitanje opstanka sela iz dana u dan postaje sve veći izazov za veliki broj lokalnih zajednica, a posebno brine male i nerazvijene zajednice koje nemaju zavidne kapacitete kako bi odgovorili na trendove migracija stanovništva iz ruralnih u urbana ili polu-urbana naselja.

Ovaj problem direktno i nepovoljno pogađa školstvo, odnosno područne jedinice koje se nalaze u ruralnim područjima opštine koje, ukoliko se trend nastavi, mogu ostati prazne, pogotovo kada govorimo o đacima nižih razreda koji nastavu pohađaju u ruralnim područnim jedinicama.

Finansijska podrška đacima nižih razreda područnih odjeljenja
Lokalni parlament će na narednom zasjedanju razmatrati jednu od mjera usmjerenu direktno ka očuvanju sela odnosno populacije na selu, sa fokusom na učenike do petog razreda. U tom smislu, prijedlog koji će se naći pred odbornicima tiče se plana Opštine Nevesinje da finansijski stimuliše pohađanje nižih razreda u ruralnim područjima.
Radi se o namjeri finansijske podrške u iznosu od 100 KM za svako dijete koje pohađa neku od područnih jedinica Osnovne ŠkoleRisto Proroković” do petog razreda u Nevesinju u periodu trajanja školske godine odnosno 10 mjeseci.

Kako saznajemo, sredstva za ovu namenu biće planirana budžetom Opštine Nevesinje, parcijalno sa konta “Tekuće pomoći porodici, djeci i mladima“, a dijelom iz sredstava za školsku 2021/2022.godinu. Ideja je da ova sredstva budu planirana prilikom izrade budžeta svake godine.

Za načelnika opštine Milenka Avdalovića ovo je samo jedna od mjera kojom se sistematski i organizovano pokušava doprinijeti opstanku lokalnih sela u kontekstu broja učenika nižih razreda u i radnih mjesta u seoskim područnim školama.

Napominjemo da je u protekloj godini na osnovu prepoznavanja kompleksnosti ovog problema Opština Nevesinje uputila inicijativu ka nadležnom Ministarstvu za dobijanje posebnog statusa škole kako bi se očuvala radna mjesta i mastavnički kadar u nevesinjskim selima.

Ne treba biti naivan i misliti da je Nevesinje izolovana zajednica koja se suočava sa ovim problemom koji svoje uporište prvenstveno nalazi u nepoželjni migracionim trendovima lokalnog stanovništva. Sa druge strane, sigurno je da će ova mjera direktno uticati na održanje broja đaka koji nastavu do petog razreda pohađaju u ruralnim područjima ove opštine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *