NEVESINJE pobjednik kampanje OB BiH 2021.


Uprkos ograničenjima uzrokovanim pandemijom virusa Covid19 Omladinska banka Nevesinje briljirala je u protekloj godini, iznjedrivši 11 ideja (10 projekata mladih i 1 mikrobiznis) koje su uspješno realizovane zahvaljujući programu OB i Opštini Nevesinje, čija je ukupna vrijednost oko 21.500 KM .

Odbor omladinske banke Nevesinje koji čine 5 mladih osoba iz naše zajednice ne krije zadovoljstvo povodom prethodnih rezultata i ujedno najavljuje veoma uspješnu godinu i realizaciju novih projekata mladih u Nevesinju.

Prije otvaranja drugog poziva za projekte programa OB Nevesinje, kao Odbor iskoristili smo priliku i aplicirali za sredstva za promociju uloge i rada OB Nevesinja, čime planiramo uključiti nove članove u OB zajednicu jer mladi su garant razvoja svake zajednice” otkriva Miljan Buha , te naglašava da je njihov projekat “Promocija OB Nevesinje i umrežavanje 2021” proglašen za pobjednika ovogodišnje kampanje Omladinskih banaka BiH.

Takođe član Odbora Stefan Bejatović za naš portal govori da su mladi unutar OB zajednice pokazali značajan talenat i kapacitet u izradi audio-vizuelnog sadržaja i promocije uopšte. “Zato ovim projektom želimo kompletirati studijsku opremu JU Muzičke škole “Sv Roman Melod”, te uraditi promotivni film rezultata OB-a i street-art mural/grafit koji će sadržati logoe Opštine Nevesinje i OB kao i nazive svih realizovanih projekata u prvom pozivu” ističe Bejatović.

O tome kako to izgleda za nove članove OB zajednice razgovarali smo sa direktoricom JU Muzička škola “Sv Roman Melod”  Draganom Budalić koja je sa mladim muzičkim talentima prisustvovala događaju obilježavanja promocije OB u Nevesinju. “Čast nam je biti dio zajednice mladih i sposobnih ljudi, koji žele da unaprijede našu opštinu. Njihov trud i entuzijazam je izvanredan, a naša saradnja krenula je spontano i na zadovoljstvo svih. U vremenu kada je teško poboljšati uslove rada, zboh nedostatka finansijskih sredstava, od velike nam je važnosti učestvovati u ovakvim projektima. Sigurna sam da će naša saradnja poboljšati uslove u području kulture i uključiti što više mladih ljudi “ objašnjava Budalić.

Najmlađi član Odbora Dejan Manjak koji je uspješno realizovao 1 od projekata u prethodnom pozivu u prvi plan stavlja saradnju lokalne zajednice i OB programa. “Zahvaljujući načelniku opštine i našoj JLS svi projekti mladih iz prethodnog poziva dobili su podršku i OB je “zaživio”, pa je tako realizovano 10 umjesto 5 projekata predviđenih basic-paketom saradnje  Opštine i OB-a” ističe Manjak.

Koordinatorica Odbora omladinske banke Nevesinje Marina Bogdanović zbog epidemioloških razloga nije se zatekla u Nevesinju , što je nije spriječilo da da svoj doprinos svom timu u razvoju zajednice OB. “ Ovogodišnja konferencija mreže omladinskih banaka iznjedrila je 31 projekat među kojima se našao i projekat iz Nevesinja “Neue Signe OB promocija i umrežavanje“. Vođeni činjenicom da je činjenicom da je tokom 2020. godine čak 10 projekata i 1 mikrobiznis realizovano prvim pozivom pozivom OB-a, što je duplo više nego planirano, tim OB Nevesinje je odlučio da promocijom rezultata informiše i podstakne mlade ljude da se uključe u rad OB Nevesinje u toku 2021. Kako je naš tim naveo u opisu projekta – želimo što više aktera uključiti u program rada OB Nevesinje te na taj način javnosti prikazati efekte OB-a u malim zajednicama, ali i podstaći lokalne vlasti da više pažnje posvete omladinskoj politici. Ovaj projekat će okupiti mlade iz Nevesinja koji će zajednički kreirati multimedijalni materijal čiji je cilj promocija uloge i rada OB-a” pojašnjava Bogdanović.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *