Podrška za 104 poljoprivrednika


Nevesinjskim proizvođačima krompira danas je počela podjela „start ap“ paketa koji sadrže sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva. Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz projekat unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a dio sredstava izdvojila je i Opština Nevesinje. Projektom vrijednim 300.000 KM obuhvaćena su 104 nevesinjska ratara.

Projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republiek Srpske. Finansiranje početnih ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača predviđeno je u omjeru: IFAD 40%, opština 10%, proizvođač 50%.

Konsultant IFAD-a Bojan Grahovac pojašnjava da jedan paket sadrži 1000 kg sjemenskog krompira, 600 kg mineralnog đubriva i zaštitna sredstva, a predviđeno je da svaki korisnik zasije površinu od najmanje pet dunuma. Grahovac podsjeća da je u prethodne tri godine kroz projekar IFAD-a 237 nevesinjskih poljoprivrednika dobilo podršku vrijednu 620.000 KM.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglašava da je ovo jedan u nizu projekata u kojem učestvuje i opština Nevesinje.

U početku je bilo planirano tridestak paketa, ali je zbog velikog interesovanja poljoprivrednika uz odobrenje resornog ministarstva podrška proširena na sve zainteresovane proizvođače”, kaže Avdalović i dodaje da će u godini opterećenoj brojnim izazovima ovo biti od velike pomoći za svakog ratara koji se na ozbiljan način bavi proizvodnjom krompira.

Poljoprivrednici  ocjenjuju da su ovi paketi velika podrška za njih i očekuju da će ovaj projekat podrške već na jesen dati rezultate.

Poljoprivrednik iz sela Udrežnje Ilija Ivanović ocjenjuje da su ovi paketi velika podrška za ratare.

‒ Prošla godina je bila loša i došli smo u situaciju da sami ne bi mogli uspjeti da krenemo u novu proizvodnju ‒ naglašava Ivanović.

I Velibor Grubačić pozitivno ocjenjuje ovaj projekat podrške izražavajući nadu da će već na jesen dati rezultate.

‒ Treba prije svega vrijedno raditi, a svaka pomoć ministarstva i opštine je dobrodošla‒ istiće Grubačić


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *