Biti ili ne biti – poljoprivreda Nevesinje


Uprkos silnim ulaganjima  nevesinjska poljoprivreda odavno je na koljenima, što je (možda nekim dijelom) i razlog osnivanja odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Nevesinje. Prelomni i sudbonosni moment će po svoj prilici biti realizacija opštinskog programa podsticaja za poljoprivredne proizvođače u 2023. godini

Ovogodišnji podsticaj

Ove godine, gore pomenuto odjeljenje juče je obavijestilo poljoprivredne proizvođače da u ovoj godini mogu ostvariti podsticaj u svrhe:

Nabavke poljoprivredne mehanizacije

Uzgoj steonih junica

Uzgoj kvalitetno priplodnih šiljegica

Nabavka muznih uređaja i laktofriza

Nabavka sjemenskog materijala

Nabavka košnica i pčelarske opreme

Nabavka voćnih sadnica

Famozni ‘’Pravilnik’’

Novi pravilnik na kojem se radilo proteklih nekoliko sedmica možete besplatno preuzeti jednim klikom. Pretpostavlja se da je do novog pravilnika došlo zbog povećanog broja nezadovoljnih korisnika koji ostvarenje svojih prava traže sudskim putem.

Šta je bitno da znamo?

Dodatne informacije kojima trenutno raspolažemo, a mogu biti korisne potencijalnim korisnicima podsticaja uključuju:

provjere na terenu – novooformljene komisije i raznorazna tijela biće zaduženi da kroz terenske posjete vrše provjeru stanja i procjenu vjerodostojnosti prijave.

softversko praćenje i obrada podataka – za razliku ranije , lažiranje i podmetanje matičnih brojeva biće spriječeno, a takve prijave odbačene.

30 KM nameta – za one koji nisu registrovani u APIF-u.

i još – mnogo toga , što ćete vidjeti u Pravilniku #PROČITATIOBAVEZNO