Prebilovčanka najbolji student Federacije


Branka Ekmečić iz Prebilovaca najbolji student u Federaciji BiH. Ovo je priča, u prvom licu jednine, jednog od petoro djece Sojke i Miladina Ekmečić. Napisala je Branka (22), nakon završenih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Proglašena je za najboljeg studenta u Federaciji dejtonske Bosne i Hercegovine. I druga Sojkina i Miladinova djeca, od kojih je troje steklo akademske titule, nose u svojim imenima početno slovo B; Bojana, Bojan, Biljana, Božana.

Zemlja nas hrani, oblači i školuje

Miladin Ekmečić

znao je reći glava porodice a njegova kćerka Branka dodaje kako je “plodna svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlja koja uz malo truda daje željeni rezultat“.

Završila sam osnovnu školu u Čapljini, bila sam vrlo dobra učenica, mirna, povučena djevojčica koja se nije željela isticati. Nisam imala određene želje u pogledu izbora srednje škole, pa sam upisala Ekonomsku školu u Čapljini. Počela sam marljivo učiti, jedini izazovi koje sam mogla sebi postavljati kao srednjoškolka bili su u pogledu uspjeha. Željela sam ostvariti odlične rezultate, što sam i postigla.

Završila sam srednju školu kao ponos generacije, svaki razred odličnim.Jesmo, radili smo svi na zemlji dok smo se školovali. Sjećam se jednog, najtoplijeg dana u Hercegovini toga ljeta, preko četrdeset stepeni Celzijusa, nas četvoro (Bojan, Bojana, Biljana i ja) beremo paradajz i zbijamo šale, ništa nam nije teško palo, a i zašto bi, radili smo da bi mogli imati i da bismo znali cijeniti i materijalne stvari koje ostvarimo. Sve je to sreća. Plodna je svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlja, uz malo truda daje željeni rezultat.

Poslije srednje škole upisala sam Ekonomski fakultet u Mostaru. Prva pomisao okruženja bila je ‘ekonomista je previše na birou’. U pravu su, ima previše onih koji se ne trude i koji su prosječni, ali ja ne želim biti prosječna, potrudiću se da budem najbolja na željenoj poziciji koju budem obavljala.

Možda sanjarim, ali sve i da ne dohvatim željenu zvijezdu ostajem u sazviježđu.Tokom fakultetskog obrazovanja ostvarila sam dosta nagrada: Dekanovu nagradu za najbolje studente za sve četiri akademske godine do diplomskog studija, Nagradu za najbolje studente prvog ciklusa u Federaciji Bosni i Hercegovini, Zlatnu plaketu Unije studenata za akademsku 2020./2021. godinu, te kao prvi student po uspjehu u akademskoj 2020./2021. godini Rektorovu nagradu.

Postigla sam sve što sam htjela sa svoje 22. godine. Ponosna sam na svaku proteklu godinu i entuzijastično priželjkujem svaku narednu. Veoma sam ponosna i na činjenicu da sam iz Prebilovaca, možda ne bih postigla navedeno da nisam odgojena u prebilovačkom ataru.Sve, što se želi, može se postić, ako se to dovoljno snažno i iskreno želi.

O autoru

Branka Ekmečić, rođena je 26. januara 1999. godine u izbjeglištvu (Bileća). Završila studij na Ekonomskom fakultetu univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, gdje se trenutno nalazi na postdiplomskim studijama. Između brojnih nagrada koje su pratile Brankino školovanje od osnovne i srednje ekonomske škole u Čapljini izdvaja se nagrada za najboljeg studenta prvog ciklusa akademske 2020/2021 godine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Živi sa roditeljima u Prebilovcim.

Objavljeno na portalu Prebilovci-selo u 2022. godine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *