PREGLEDAJTE SE ČOVJEČE! Urnebesni dijelovi Skupštine


PREGLEDAJTE SE ČOVJEČE! Urnebesni dijelovi Skupštine

JUČERAŠNJA redovna sjednica SO Nevesinje se, istina, dotakla nekih od tačaka važnih za kvalitet života građana, te i budućnosti i rada ustanova odnosno radnih jedinica. Na temi dnevnog reda bili su izvještaji o radu te razriješenja i ponovna imenovanja vršioca dužnosti određenih ustanova i opštinskih odjeljenja.

ODBORNICI U ZAŠTITI OSNOVNE ŠKOLE

Ono što možemo izdvojiti i pohvaliti prije svega jeste usvajanje Zaključka o davanju saglasnosti i podrške osnovnoj školi u namjeri da dobije poseban status u sferi obrazovanja.

Na prijedlog većine, a usvojena voljom svih prisutnih, Odluka je važna jer bi se njenim sprovođenjem očuvala radna mjesta zaposlenih u budućnosti.

IZDVAJAMO

Kvalitetni i iscrpni izvještaji odnosili su se na rad Dječijeg Vrtića “Sv. Evgenija Carica Milica”, Muzičke škole “Sv.Roman Melod” i Odsjeka za inspekcijske poslove, odnosno izvještaji Milene Kapor, Dragane Budalić i Alekse Grahovca. Smatramo da je bitno pomenuti ideju o osnivanju Kulturnog centra kao zasebne ustanove, s obzirom da Nevesinje i akteri unutar njega imaju kapacitet i potencijal da se kultura podigne na jedan veći nivo.

ŠTA JE ONDA URNEBESNO

Tvrdeći da “građani govore kroz njih” , nepar opozocionih odbornika nastavio je sa praksom disrupcije toka skupštine, dobacujući sa mjesta, obraćajući se sa “alo e!”, lutajući od teme rasprave, te vrijeđajući i prijeteći sa govornice. Pritom su reference za neke od novoimenovanih vršioca dužnosti tražili su, opet dobacujući, mahom ljudi sa diplomama izdatim od strane krajnje sumnjivih i već sistemski-pogašenih institucija” višeg (ne visokog) obrazovanja. Ili čak bez.

Radila je i mašta, pa se govorilo o izvjesnim poljoprovrednim lijekovima bez naljepnica, o čem nadležne službe nisu dobile pritužbu ili prijavu. Govorilo se i o radu “na crno“, čijem suzbijanju i smanjenju svjedoče lokalna izdvajanja za podsticanje samozapošljavanja i novih zapošljavanja kao i jačanja postojećih kapaciteta proizvodnih preduzeća.

AKO NEMAMO ODBORNIKA, NAPRAVIMO IH!

Faktor realnosti koji se odnosi na nizak broj opozicionih odborniika iste je primorao da traže prisustvo inspektora (tržišnog, poljoprivrednog, veterinarskog, itd.) kako bi odgovarali na pitanja, ni manje ni više nego njihova.

Podsjećamo da je jedan od inspektora zapravo bio kandidat za načelnika ispred reda opozicije, i stranački kolega jučerašnjih “galamdžija“, koji se na proteklim lokalnim izborima, a pogotovo u kampanji, nije proslavio.

Urnebesna situacija pojavljuje tek pred kraj, kada se vrijeđanje proširuje na lica koja nisu prisutna, i kada pljušte prijetnje krivičnim prijavama kao i upuštanje u raspravu sa predsedavajućim. Nešto poput:

K’O DA TI JE OVO PRVI DAN” ,

ŠTA S’TO ZBUNJEN I NERVOZAN“,

ALO!”,

MEN’SČINI ŽURI SE TEBI PRE’SJEDNIČE

riječi su odbornika opozicije upućene Momčilu Vukotiću, predsjedniku SO, kao negodovanje na njegovo nedozvoljavanje ometanja rada skupštine.

Međutim kada je u skupštinskoj sali odjeknulo

PREGLEDAJTE SE ČOVJEČE“, ponovo upućeno predsjedniku skupštine, mnogi su se nasmijali, a najviše građani koji u današnjem vremenu ipak imaju malo više uvida u to ko ih , i kako, predstavlja.

Preporuka građana:

Manje gledajte televiziju i NE imitirajte druge, a više brinite o stvarnim potrebama stanovništva.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *