Preporuke lokalnog Foruma za bezbjednost u vezi nasilja u nevesinjskoj školi


Preporuke lokalnog Foruma za bezbjednost u vezi nasilja u školi

Povodom novonastalog rasprostranjenja pojave vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Nevesinju, jutros je održan sastanak Foruma za bezbjednost. Sastanku su prisustvovali relevantni akteri, a cilj skupa je bio iznalaženje rješenja i preduzimanje mjera koje su više nego potrebne kako bi se suzbila pojava nasilja nad djecom u ustanovi.

Preporuka koju je Forum za bezbjednost uputio Osnovnoj školi jeste da zajedno sa nastavničkim vijećem i školskim odborom preduzme neophodne mjere i podvukao da se kazne učesnici incidenta o kojem bruji region.

Momčilo Vukotić, predsjednik Foruma za bezbjednost i predsjednik Skupštine Opštine Nevesinje otkrio je da se na sastanku go krilo o dva sad već svima poznata slučaja nasilja djece nad vršnjacima. On je naveo da postoje kazne za teške prekršaje poput ovog. Konkretno radi se o dvije vrste ukora, i premještaju počinilaca.

Ono što je Vukotić istakao jeste da su preduzete sve mjere koje se iz te pozicije mogu preduzeti, ali je naglasio da mu je “kao čovjeku, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Foruma za bezbjednost neprijatno” i dodao da ” možda za ovo svi mi snosimo neku odgovornost”.

Ko snosi najveću odgovornost

Na pitanja novinara, Vukotić je rekao da roditelji i nastavnici za ovakve stvari snose najveću odgovornost, ali i dodao da je ovo stvar odgovornosti svih nas kao društva.

Direktorica ustanove OŠ “Risto Proroković” Nevesinje Mara Šaran ponovila je da su odmah po saznanju preduzete mjere i da se pro se tiče organa škole postupa u skladu sa zakonskim okvitima.

Ona je rekla medijima da se u sedmom dva odjeljenju dogodio sukob dva učenika koji je zabilježen mobilnim telefonom i dospio je u javnost.

Dječaku sa snimka nije ništa

Juče je obavljen razgovor sa oba učenika sa snimka. Zaključak je da su djeca i nakon te tuče sjedila u istoj klupi i nastavljali druženje kao da nije bilo ništa. Djeca su izjavila da je pretučeni učenik opsovao drugog i da je ovaj tako odreagovao. Svima snimak izgleda zastrašujuće, ali je dječak koji je pretučen rekao da je dobio udarce u noge i da nije bilo potrebe da ide doktoru”, rekla je Šaranova za medije.

O drugom i kompleksnijem slučaju

Kada je riječ o drugom slučaju, Šaranova je pojasnila da su nastavnici za incident saznali prije slučaja tuče dva učenika i da se sredinom proteklog mjeseca počeo ispitivati taj slučaj.

Što se kazni tiče, najrigoroznija kazna je prema shvatanju mnogih premještaj u područne škole mada je formirana disciplinska komisija i trenutno se prikupljaju s ciljem sticanja jasnije slike o samim dešavanjima.

“I ovi učenici koji su prijavljeni za nasilje nisu radili svi iste radnje. Komisija će preporučiti vaspitno disciplinsku mjeru, a nastavničko vijeće će donijeti odluku. Za teži prekršaj su predviđene tri mjere i to ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještaj u najbližu školu. Šta će se odlučiti vidjećemo” naglašava direktorica.

Da li je ostavka opcija?

Odgovarajući na pitanje medijskih predstavnika “da li će podnijeti ostavku
direktorica je istakla da je na sastanku Foruma pominjala ostavku, i da je može dati, ali i da smatra da je bolje da se vidi konačan ishod cijele situacije i da se na osnovu toga donose odluke.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *