Prodao stan da uđe u biznis, a sad…


Sinoć je objavljeno da je Sberbanka potpisala ugovor o prodaji 5 banaka u pet zemalja regiona uključujući BiH, a već danas pominje se ime srpskog biznismena – MIODRAG KOSTIĆ.

Kostić je, inače, javnosti poznat kao kralj šećera i smatra se jednim od najbogatijih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Iz raznih izvora saznajemo da se “privatlukom” Kostić bavi još od 1983. a u biznis je krenuo sa kapitalom od 20. 000 eur prodavši stan u Vrbasu.

Sad je već evidentno da postaje jedan od vodećih igrača u bankarskom sektoru naše regije .

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, veličina aktive njegove bankarske grupe će biti veća od čak 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

Njegova imperija s oznakom MK Group iz Beograda, proteže se od prehrambene industrije, gdje je sve počelo sa šećerom, a nastavilo se pridruživanjem Carnexa pa sve do turističko-ugostiteljskog sektora, gdje je vlasnik brojnih luksuznih objekata na jadranskoj obali, od Slovenije do Crne Gore poput hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu.

Američki magazin Forbes svrstao je Kostića još 2018. među najbogatije ljude u Srbiji i regionu s imovinom tada vrijednom više od 500 milijuna eura. Sada je ta imovina sigurno mnogo veća.

Biografija

Kostić je rođen u Vrbasu, u Srbiji 25. kolovoza/augusta 1959. godine, a porijeklom iz je nikšićke Župe u Crnoj Gori. Otac mu je bio vozač, a majka kuharica, a on je počeo raditi s 15 godina kada je nosio vreće cementa.

Kostić danas ima vrijednu imovinu širom regiona. Osim poljoprivrede, proizvodnje šećera i mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, od 2015. godine, MK Group posjeduje AIK Banku kao i M&W Investments, najpoznatiju brokersku kuću u Srbiji u prethodnih 10 godina.

Preko AIK banke, MG grupa ima vlasništvo i u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Ostale oblasti poslovanja MK Group su financijske i IT usluge, nekretnine i slično. Njegova kompanija je posjeduje i većinski udio vlasništva u Aerodromu “Portorož” u Sloveniji.

Kostić upravlja i s više hotelskih objekata svjetski poznatih brendova Kempinski i Sheraton u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. U Crnoj Gori njegova kompanija posjeduje nikšićki i mlin u Spužu, a zajedno sa Stratex grupom ima vlasništvo u HTP “Budvanska rivijera”.

Od 2000. godine, MK Group sistem posjeduje 3 šećerane (fabrike u Pećincima, Vrbasu i Kovačici), više od 10 poljoprivrednih poduzeća, trgovinske i skladišne komplekse (“Granexport”, “Žito Bačka”), koji su uspješno restrukturirani i objedinjeni u moderne i visoko profitabilne srpske kompanije orijentirane na izvoz.

Kasnije je to postao sistem koji broji više od 30 poduzeća i zapošljava hiljade radnika u Srbiji i Ukrajini i ostvaruje godišnji promet više stotina milijuna eura.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *