Prva ispitivanja odnosa u lokalnoj zajednici – Udruženje VID


Prva ispitivanja odnosa u svojoj lokalnoj zajednici sprovodi Udruženje VID iz Nevesinja , uz podršku eminentne kuće za socijalna istraživanja Pro-Mente i podršku OSCE-a BiH.

Odnosi u lokalnoj zajednici predstavljaju širok pojam, a usko se tiču socijalne kohezije svakog društva, od mjesne zajednice i opštine ili grada pa do entiteta i države.

Šta je društvena kohezija?

Kao pojam, društvena ili socijalna kohezija povezana je sa stepenom zadovoljstva i blagostanja članova u zajednici.

Drugim riječima, što je više kohezije, to je manje isključenosti i marginalizacije unutar lokalne zajednice

Opština Nevesinje ranije je usvojila Akcioni plan za jačanje društvene kohezije kroz koji je u saradnji sa OSCE-om i lokalnim nevladinim organizacijama realizovala niz projekata.

O dinamici rada


Za početak radimo na uzorku od 120, od kojih je pola iz ruralnih, a pola iz mjesnih zajednica užeg gradskog jezgra” kaže Stefan Bejatović, predsjednik Udruženja VID i dodaje da “je u procesu prikupljanja učestvovalo 7 članova Udruženja, a tehničku podršku pružiće nam IT United takođe iz Nevesinja“.

U prethodnom periodu kroz niz obuka iz oblasti istraživačkog procesa, prikupljanja i obrade podataka ojačan je kapacitet kako predstavnika jedinica lokalne samouprave tako i predstavnika nevladinih organizacija , koji će zajedničkim radom i budućim aktivnostima nastojati unaprijediti nivo socijalne kohezije u zajednici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *