Otvoren prvi dječiji park u Bojištima


Mjesna zajednica Bojišta broji preko 500 stanovnika. Uprkos porastu upotrebe mobilnih telefona pogotovo među najmlađim, MZ Bojišta važi za prilično zdravu zajednicu.

Preko 20 mališana svakodnevno vrijeme provodi napolju, igrajući fudbal na području tkzv. Sušare (današnji Anđelić Doo, kome se ovim putem zahvaljujemo na postavljanju fizičke barijere na prilazu objektu jer to doprinosi sigurnosti i bezbjednosti djece).

Bezbjednost na prvom mjestu

Prostor na kojem djeca gravitiraju i svakodnevno ispunjavaju igrom vezan je za objekat Sušare. Ispred objekta, betonska površina pogodna je za veselu družinu na trotinetu, biciklu ili skejtu. Zbog neodržavanja zelenih površina i neredovnog odvoza smeća betonska površina postala je rizik jer se roditelji plaše zmija. Inače prostor je izmaknut od saobraćaja, i idealan je za stvaranje sadržaja za stanovnike ove mjesne zajednice, a pogotovo za najmlađe. Iza objekta već je druga dimenzija zabave. Svojim malim ručicama dvadesetak djece napravilo je improvizaciju golova, ložu za odmor i sklonište za napuštene pse i mačke.

U dogovoru sa najmlađim, obećane su parkić – sprave u zamjenu za uklanjanje i odlaganje smeća sa lokaliteta i ispred i iza objekta Sušare. Mora se istaći da su to MALIŠANI SAMI IZVELI, te izborili još jedno obećanje – klupe za odmor, koje nisu obuhvaćene setom klackalica, ljuljački i golova.

Koordinator projekta “Dječiji park Bojišta kaže da je projektom inicijalno planirano mašinsko poravnanje zemljišta nekih 50 kvadrata, i ta površina bi se betonirala, a sprave tek tada postavile, i u tom slučaju bi teže došlo do krađe.

Neodgovorno upravljanje opštinom i opštinskim resursima 2000ih godina dovelo je do komplikacije imovinsko-pravnih odnosa vezanih za pomenuti lokalitet i objekte, te nam savjetovano je da ne vršimo nikakve vrste mašinskih radova, iskopa, betoniranja i slično. Da li je to bio dovoljan razlog da uskratimo priliku mališanima iz naselja – nije, i stoga smo projekat prilagodili situaciji na terenu” kaže Miljan Buha i dodaje da “ćemo u budućnosti nastojati da riješimo i taj problem uz pomoć opštinske administracije, i pokrenemo inicijativu za izgradnju mini-sportskog igrališta u našoj mjesnoj zajednici“.

Projekat je finansiran sredstvima Omladinske banke Nevesinje, uspostavljene saradnjom Opštine Nevesinje i Fondacije Mozaik.

Ranije nije bilo ni toliko djece, a o golovima, lopti i slično mogli su samo sanjati, a to sve nam danas potvrđuju mještani ovog naselja” otkriva Anđela Medan, članica projektnog tima i potpredsjednica Udruženja VID iz Nevesinja.

Koordinator Odbora omladinske banke Nevesinje Stefan Bejatović kaže da su u ovom pozivu za projekte Omladinske banke pristigle kvalitetne prijave koje uz malo sredstava čine veliku razliku u mjesnoj ili lokalnoj zajednici.

Reakcije mještana, a pogotovo najmlađih, govore više od ikakve pisane i izgovorene riječi

Stefan Bejatović

Veliko oduševljenje mještana

Mještani Bojišta ne kriju oduševljenje izazvano ovom inicijativom. Kako kažu ovo će puno značiti i njima jer su svjesni koliko je danas bezbjednost bitna u dječijoj igri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *