Psi lutalice napali dječaka


Problem pasa lutalica u velikom broju zajednica, pa i našoj, spada u onu grupu problema čija veličina i ozbiljnost, da ne kažemo moguće posljedice, su inverzno proporcionalni pažnji koju zajednica tom problemu pridaje.

Dirljiva objava sa Facebook-a

Nažalost same vrste, njenih ljubitelja i nadležnih u Nevesinju u poslednjih godinu dana je došlo je do više incidenata u kojima su psi lutalice, ili vlasnički psi bez nadzora, ugrozili bezbjednost, uplašili i/ili čak napali najmlađe stanovnike Nevesinja.

Nedavni napad pasa lutalica na dječaka izazvao je lavinu komentara, ali i ponovo pokrenuo pitanje kompleksnosti i samoj prisutnosti problema pasa lutalica u malim i nerazvijenim zajednicama kao što je Nevesinje.

Dok sa jedne strane nailazimo na bijes i frustracije onih koje ovaj problem pogađa na najteži način, ipak postoje oni koji vide nije sve “crno vs bijelo”, da ono što je preduzeto zapravo nije rješenje, i koji nastoje podići svijest zajednice u smijeru riješavanja problema.

Napušteni i DONEŠENI od strane ljudi

Podsjećamo, rješenje problem pasa lutalica je odgovorno upravljanje populacijom pasa lutalice kontrolisanjem njihovog broja, zdravstvenog stanja, moći razmnožavanja, redovnim mapiranjem i aktivnom identifikacijom potencijalnih opasnosti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *