Putovanja, zabluda i Kovid propusnice


Koliko je civilizacija u zabludi što se tiče virusa, medicine i prevencije govore i nove preporuke koje se tiču putovanja zemljama EU. Jedni tvrde da COVID19 završava sa omikronom, dok drugi kažu kraja na vidiku nema. Šta se sad dešava?

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Savjeta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primjeni.

Dakle, preporučeno je da mjere protiv korona virusa treba da se primjenjuju uzimajući u obzir individualni status umjesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savjet EU, na vrhuncu svoje nekordinacije, je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbijedno kretanje tokom pandemije kovid-19.

Za Balkance Covid postoji od vajkada

Osim što Savjet EU kaže da to znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU treba da bude ključna odrednica, na Balkanu tvrde da su Covid mjere odavno na snazi. Ljudi sa Balkana teško prelaze granicu, pogotovo legalno, i oduvijek su tretirani kao putnici trećeg svijeta kojima uvijek trebaju neke posebne potvrde, vize, šengen i razna birokratska čudesa.

Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima – navodi se u Savjetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO, navodi se u preporukama Savjeta.

Šta podrazumijeva važeći digitalni Kovid sertifikat

Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi da se zahtijeva da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečeno, nastaviti da procjenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

(Ne)obavezujuće odluke

Preporuke Savjeta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni, prenosi Blic. A nas koji nismo EU i nemamo neku pretjeranu želju da budemo – zabole.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *