Rad u Sloveniji za preko 74000 lica


Od 2013. do kraja septembra prošle godine, u Sloveniji se, preko ove agencije, zaposlilo 74.665 ljudi iz BiH. Poslije 2021, rekordna je bila 2018, sa 16.090 izdanih radnih dozvola.

Od početka januara do kraja septembra 2021, preko ARZ BiH u Njemačku je otišlo 487 građana Bosne i Hercegovine, što je za pedesetak manje nego godinu ranije. Kako objašnjavaju u ovoj agenciji, u 2020. u Sloveniji je, zbog covida-19, izdano 46 posto dozvola manje nego godinu ranije.

u Sloveniji najviše su se tražili vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi, građevinski radnici

Statistika

Veći broj posredovanja i izdanih radnih dozvola u 2021, podrazumijeva da se veliki broj radnika u Sloveniju vraća na radna mjesta koja su zbog pandemije morali napustiti. U dosadašnjem tijeku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji najviše su se tražili vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi, građevinski radnici ” ističu za Srpskainfo u ovoj agenciji. Podsjećaju da se, preko ARZ, u Njemačkoj zapošljavaju samo osobe sa srednjom medicinskom školom.

U 2020. je, zbog covida 19, došlo do smanjenja izdanih radnih dozvola za oko 20 posto, a lani je taj trend nastavljen – kažu u ARZ BiH. Sve osobe koje odlaze na rad u inozemstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH uredno su odjavljene s biroa nezaposlenih, te imaju prava na rad u navedenim državama kao i njihova radna snaga.

Za ljude koje odlaze u inostranstvo mimo ARZ, nemamo podatke, jer oni nisu dužni da igdje evidentiraju svoj odlazak “poručuju iz ove agencije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *