Руско-српски блок против обојених револуција


Братске земље Србија и Русија дале су обећање да ће се борити против побуна народа које друштвене науке класиификују као “обојене револуције“.


Саопштење су издали највиши званичници и функционери из области безбиједности, који су препознали утицај и труд Запада као инструменте за нарушавање стабилности слободних демократија.

Да јачају везе Русије и Србије говори и састанак одржан између секретара Савјета безбиједности Кремља Николаја Петрушева и српског министра унутрашњих послова Александра Вулина. Такође јачању веза доприноси и састанак српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина.

Традиционални начин инструментализације и преноса политика из западних центара моћи јесте стварање услова за “обојене револуције” које несумњиво, полако и сигурно подривају суверенитет и државност. Званичници су истакли да слободне земље требају уложити озбиљне напоре с циљем одупирања тој појави и утицају.

Шта значи “обојена револуција”

Иначе то је терминкоји се користи за описивање низа масовних протеста у које улаже Запад, а с циљем рушења политичких система. Настао почетком XXI вијека, а од нама познатих резултата имамо урушавање Југославије али и земаља на Блиском истоку.

За случај Србије, ово питање је покренуто због незадовољства грађана односно еколошких активиста који протестују због загађења. Званичници са друге стране осуђују окупљања и истичу да је преко 100 милиона евра уложено у њих од стране западних сила.

Проблеми су настали када је Рио Тинто одлучио да врши експлоатацију литијума у западном дијелу Србије.

Формиране радне групе

Како се сазнаје, Србија и Русија формирале су ткзв. радне групе за борбу против обојених револуција.

Опис посла ових група биће спријечавање масовних протеста и демонстрација, што би могло довести до “бојења коже” активистима по принципу “батина је из раја изашла”.

Србија као држава јесте опредијељена за европски пут, али ипак се с уздржава од усклађивања својих вањских политика са политикама ЕУ земаља. За промјену одлучила се јачати везе са Кином и Русијом.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *