Sajber nasilje u Nevesinju


Broj pratioca je pojam kojim su opsjednuti tinejdžeri ,ali i oni koji se osjećaju tako, mahom roditelji.
Ono što i odrasli ljudi, a posebno roditelji zanemaruju jeste to da što više pratilaca to je manje duševnog mira, iako se čini suprotno. Osim što bi strogo morali povesti računa kako i čime im djeca provode vrijeme s telefonom u rukama, roditelji bi morali biti svjesniji posljedica “dječijih” dejstava na društvenim mrežama te i sami nastojati biti primjer, ako ništa bar svojoj djeci.

Sajber nasilje može biti jednako kobno kao i fizičko nasilje, a najveća prijetnja vlada upravo među tinejdžerima odnosno svima onima koji baš i nemaju razvijenu svijest o tome šta svojim postupcima na internetu i putem interneta mogu prouzrokovati. Nisu samo ni maloljetnici pod odgovornosti, stručnjaci kažu da je veća odgovornost zapravo na roditeljima na temelju manjka nadzora, brige te i samog vaspitanja rođene djece.

Osim fizičkog nasilja koje je šokiralo javnost, “sajber” nasilje je prisutno i u Risto Proroković“, samo što “još nije došlo na tapet“. Naime radi se o mnoštvu prijetećih poruka koje đaci upućuju jedni drugima, a zabrinjava činjenica da je to svakodnevna pojava .

Posljedice sajber nasilja

Posljedice sajber nasilja mogu biti tragične.
Jučerašnje samoubistvo dvadesetjednogodišnje “jutjuberke” Kristine, te samoubistvo njene vršnjakinje zvijezde “TikTok-a” iz Crne Gore trebalo bi svima da otvori oči u vezi sajber nasilja, prvo roditeljima, pa prosvjetnim radnicima koji sa djecom rade 3 do 8 sati dnevno ,pa i nama kao društvu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *