Samo u Nevesinju: novi vatreni obračun


Uzbuđenje je dosegnulo vrhunac u Nevesinju, malom gradu na jugu Hercegovine, nakon što su je došlo do učestalijih sukoba uz upotrebu vatrenog oružja. Ali ne brinite, ovo nije ništa novo za lokalne stanovnike koji se vjerojatno pitaju jesu li se vratili u divlji zapad. Ovo je drugi put u proteklih nekoliko dana da se čuje pucnjava u ovom gradu, što je zabrinjavajuće jer je to postalo učestalije nego obračun gangova u gradovima poput Klivlenda ili Bruklina.

Iako je pucnjava postala učestalija u Nevesinju nego u nekim od najvećih gradova u svijetu, kao što su Klivlend ili Bruklin, lokalno stanovništvo nije pretjerano šokirano. Niko se nije odlučio na zatvaranje radnje ili traženje skloništa.

Detalji o uzrocima sukoba i tačan broj uključenih osoba još uvijek nisu poznati. Međutim, lokalni i regionalni mediji navode da se radi o neriješenim računima iz prošlosti.

Stanovnici Nevesinja su uplašeni zbog ovih događaja i pozivaju na sigurnost i mir. Izvještaji o pucnjavi šire se cijelim gradom, dok tek poneko upita da slučajno neko nije ranjen ili povrijeđen.

Nadležni organi?

Iako je policija prva adresa za pokucati na vrata, problem eskalacije sukoba i nasilja je ključno za samo stanovništvo, a prvenstveno se tiče lokalnih vlasti. Imovinsko-pravni odnosi su prema riječima naših sugrađana možda i glavni uzrok, a sve je više pritužbi na rad opštinsku građevinsku službu. Građanima se savjetuje da svoja prava traže sudskim putem, a izbjegavaju uzimanje pravde i oružja u svoje ruke . Nadamo se da će lokalne vlasti uspjeti brzo riješiti problem, ali i organizovati se kako bi iznašli trajno rješenje koje bi osiguralo miran san u Nevesinju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *