Trend seksualizacije žena i posljedice


Reklamiranje ili oglašavanje predstavlja način komunikacije koja ima za cilj predstaviti proizvod ili uslugu i stimulisati potražnju istih u svrhu ostvarivanja profita Prema Američkoj asocijaciji za marketing (AMA) reklamiranje je svaka plaćena forma javnog prezentovanja i širenja ideja u težnji direktnog ili indirektnog uticaja na promet proizvoda ili usluge. Imajući u vidu rastuće trendove negativne po zdravlje društva tema ovog članka je seksualizacija žena i posljedice.

Globalizacija i tehnološka revolucija dovele su do enormnog porasta konkurencije u trgovinu, a sa slobodnim tržištem i marketing je postajao sve slobodniji.

Društvena odgovornost, etički i moralni principi trebalo bi da budu standard i u modernom marketingu, ali je evidentno da to nije slučaj.

Objektivizacija ljudi i stvaranje stereotipa česta je pojava u reklamim sadržajima što najvise dolazi do izražaja kada su pitanju žene i djeca.

Seksualizacija žena kroz reklamne sadržaje

Iako se kroz stereotipe i predrasude žena smiješta u inferioran položaj u odnosu na muškarca , a seksizam koji je u osnovu rodne neravnopravnosti priustan u svim segmentima, komercijalno oglašavanje naglašava taj rodni jaz više nego bilo sta drugo.

Perverzno-metaforičan tekst, reprezentacija obnaženog ženskog tijela, prikazani su u svojstvu “ukrasa” koji je tu da privlači pažnju bez potrebe se predstave kao stvarni korisnici vec kao objekti za pobuđvanje libida jer. .. seksipil se prodaje.

Ipak, i feministički pristup ovoj temi paradoksalno se razlikuje. Jedan dio feministkinja problem vidi u objektivizaciji i seksuzalizaciji zena, drugi smatra da je to napokon oslobođenje od stega patrijarhata i ne vide žene ugroženim u tom smislu. Na ovaj stav može se odgovoriti kroz izlaganje da problem ne stvara oskudno obučene žene , to je pravo i stvar izbora, vec zloupotrebljavanje istih. Naravno samo za one kojima je pamet skoncentrisana ispod pojasa.

Koje su posljedice?

Najpogubnije za djecu

Nametanje forme provokativnog i mizoginog direktno se utiče na svijest, kako muškaraca tako i žena , a vjervovatno je najpogubnije za djecu. Sadržaj koji se plasira putem medija i reklama odražava se kao društveno prihvatljivo ponašanje , plus se shvata kao moderno te se forsira oponašanje.
Djeca odrastaju u takvoj atmosferi, dok roditelji nesvjesno i bez filtera prihvataju sve sto im se nameće . Tako imamo situaciju da djeca odrastaju sa vec duboko ukorijenjenim stavovima bez svijesti o seksualiziji i diskriminaciji.

Pismen dakle osviješten

Naravno, ne možemo generalizovati, jer postoji i odredjeni dio populacije koji je medijski pismeniji, samim tim i osvješteniji.

Ima li rješenja?

Rezolucija o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru u EU preporučuje da se propisima koji izdaju tijela nadležna za medije i komunikacije utvrde kriterijumi kojima ce se zagarantovati odsustvo stereotipa u prikazivanju žena i djevojčica i da se njima predvidi mogućnost uklanjanja i suspendovanja uvrijedljivog sadržaja , te da se specijalne organizacije kao sto su nacionalna tijela za ravnopravnost i ženske nevladine organizacije uključe u nadzor nad sprovodjenjem tih propisa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *