Šta bi sa sektom?


Sekta Lev Tahor iz Izraela koja je uzrujala javnost BiH naglo je postala tema bezbjedonosnih struktura. Navodno je preko graničnog prelaza Deleuša, sinoć u kasnim večernjim satima grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirnost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.Navedene osobe izašle su iz Bosne i Hercegovine prije isteka važenja bezviznog boravka, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su, kako se navodi u saopštenju, svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih osoba koje su bile smještene u dva objekta u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža. Služba za poslove sa strancima je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a.

Nadležne sigurnosne agencije su izvršile i dodatne provjere za navedene osobe, te nije utvrđeno da predstavljaju prijetnju po javni poredak i sigurnost Bosne i Hercegovine.Kako stani državljani nisu prekšili odredbe Zakona o strancima nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja, ili stavljanja pod nadzor u imigracioni centra, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima. Jedan od lidera grupe građana govorio je za TV.

Mi smo normalni ljudi, porodice sa djecom, porodice su nam zdrave, naš grijeh je što smo staromodni, religiozni ljudi, anticionisti. Država Izrael ne voli našu zajednicu”, rekao je Goldman.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *