Šta možete za “stoju” danas


Stoja je danas metar drva. Stoja je i gorivo bar bliže čepu. Račun za struju malo koji je ispod stoje,neko eto plati i račun za neku geto-pretplatu. U vrh glave i hljeb i mlijeko.

Genijalac

Ne treba biti genijalac pa izračunati da sa 100 KM nećete daleko, a pravo je umjeće velikog broja zvano ” skrpi kraj s krajem” .

Poskupljenja ne manjka, lakše je nabrojati šta nije poskupilo nego sve ono što jeste. Pitanje koje se nameće : kako moj (svi imamo i po nekolika takva) XY sa 300 i kusur KM penzije i nešto sitno boračkog sastavi kraj s krajem?

Svako domaćinstvo se snalazi kako zna i umije, štedi se na stvarima bez kojih se može, a najviše novca odlazi na hrani i kućne potrepštine. I baš su oni proizvodi koje najviše koristimo najviše i poskupili.

Potrošačka korpa je preko 2.000 KM, većina ljudi raspolaže sa pola ili trećinu iznosa , možda i manje. Ako dijete krene u školu – stvar postaje još ozbiljnija.

Ono što se nekad zvalo tiha poskupljenja, sada su tako očigledna. Vjerovatno nema proizvoda i artikla koji nije skuplji. I tu više ne govorimo o nekoliko pfeniga, već o poskupljenjima koja su drastično veća.

Svako domaćinstvo se snalazi kako zna i umije, štedi se na stvarima bez kojih se može, a najviše novca odlazi na hrani i kućne potrepštine. I baš su oni proizvodi koje najviše koristimo najviše i poskupili.

Polazak djeteta u školu veliki je udar na novčanike roditelje. Pored redovnog probora koji je djeci neophodan, tu je i hrana. Često užinu spremamo kući, ali svakako i to iziskuje troškove. “

Potrošačka korpa je oko 2.000 KM, a oko 40 odsto odvajamo za hranu. Ako dvije osobe rade po najnižoj cijeni rada u Srpskoj, pa i ako uzmemo neku razliku od 10 odsto možda viša, onda to dvoje odraslih ne mogu da ispune sve zahtjeve potrošačke korpe jer njihova primanja neće preći više od 1.300 KM. Tako ćemo izdvojiti novac samo za prehranu i režije, a trpiće kulturološki aspekat i obrazovanje, u čemu naše društvo nažalost tone. I to je jedan od razloga zašto pojedini sugrađani napuštaju RS i BiH

Računica

Podsjećamo da je Vlada RS u cilju sprječavanja divljanja cijena na tržištu donela niz mjera u smislu ograničavanja marže na pojedine proizvode, te dodao da je ta preventivna aktivnost dobra, ali nije dovoljna.

Zaključak

Život u BiH je i prokletstvo i umjetnost u isto vrijeme. Možemo zaključiti da vas stoja neće daleko odvesti. Tu su poskupljenja, nestabilna tržišta, tenzije i narušen međuljudski odnosi. A svako lice koje se pronađe u tekstu za stoju može zapjevati “samo jednu želju imam“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *