Stranci traže glasove u BiH


Erik Nelson , američki ambasador u BiH predlaže novi metod rada s glasačima u BiH. Stranci traže glasove. Kojoj stranci ili koji stranci – pitanje je .

Američka administracija spremna je da uvede nove sankcije osobama u BiH koje su uključene u kriminalne i koruptivne radnje, ali problem je izgleda što Dodika ne dotiče.

BiH je u ozbiljnoj političkoj krizi i zbog toga je pojačan interes američke administracije za ovo područje ” kaže ambasador Nelson.

Građani u BiH da na izborima sankcionišu korumpirane političare.

Erik Nelson

On apeluje na sve političare da pokušaju postiću dogovor i rješenje, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. U suprotnom, američki ambasador upozorava:

Sankcije su na stolu. To je režim sankcija za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu. Nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i uključuje mogućnost sankcionisanja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak. Fundamentalni problem ovdje je da je korupcija u ovoj zemlji ogromna, a politička kriza je lak i brz način za političare da odvuku pažnju od stvarnih pitanja, problema koja postoje i da nastave podrivati institucije koje treba da se bore protiv korupcije i pozivaju ih na odgovornost” –  rekao je Nelson.

Nelson ističe da će sankcije, ukoliko ih bude, biti usmjerene protiv pojedinaca, a ne cijelog naroda. Dodaje da američke sankcije neće riješiti problem korumpiranih političara u BiH.

Na građanima je da takve lidere sankcionišu na izborima i zbog toga se mi zalažemo za reformu izbornog proces ”kaže Nelson.

Na konstataciju da su upravo oni na vlast doveli Milorada Dodika, mimo izbora i volje građana odgovara:

Mi smo uvijek spremni raditi s onima koji imaju zajedničke ciljeve kao i mi, a neki političari u određenom periodu njihove karijere imali su takve ciljeve koje smo i mi imali, a to je da jednostavno se liječe rane i podjele, da zemlja napreduje, da institucije jačaju, da građani osjećaju da su svi isti ” kaže ambasador SAD u BiH.

Nelson uvjerava da američka administracija podržava dejtonski koncept BiH, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostali.

Nemamo namjeru da radimo na ukidanju Republike Srpske, već su nam cilj reforme koje će pojačati vladavinu prava”, tvrdi ambasador Sjebinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *