Talas bespravne gradnje u Nevesinju i posljedice


Bespravna gradnja sa sobom dugoročne posljedice koje prevazilaze fizičke strukture. Jedna od najznačanijih, a najčešće zanemarenih, posljedica je socijalna podjela koja se stvara među građanima, uglavnom zbog nesposobnosti nadležnih institucija i službi da efikasno riješe ovaj problem i poštuju Zakon. Ilegalna ili bespravna gradnja dešava se širom svijeta i dosta toga prođe neprimjetno. Međutim, Nevesinje je mala zajednica i dovoljna je jedna vožnja kolima da primjetite kako bespravno niču objekti, kako u gradu, tako i van grada. 

1. Urušeno povjerenje u opštinske službe

Kada građani svakodnevno, godinama, svjedoče bespravnoj gradnji i uočavaju nedostatak akcije od strane nadležnih institucija, povjerenje u te iste institucije se srozava. Nedostatak ovog vida povjerenja u službe i institucije nije nastao odjednom nego se produbljivao vremenom, dovodeći do sveopšteg razočaranja u državne organe. Prilikom ilegalne gradnje građevinska inspekcija je apsolutno nemoćna, a njihove preporuke, odluke, zapisnike i rješenja investitori ni ne doživljavaju. Čak štaviše, oni koji se odluče na gradnju bez ikakve takse, saglasnosti i papira znaju i sami reći da su blagovremeno informisali radnike nadležnih službi, šefove ili inspektore o svojim vanzakonskim vizijama i poduhvatima.

Stan je legalan

2. Izgubljeni prihodi lokalnih vlasti

„Nema se para“ je jedna od najčešćih fraza izgovorenih u Nevesinju, te se stiče utisak da je lokalnim vlastima „svaki dinar itekako bitan“. Imajući u vidu koliko iznose prihodi od poreza na imovinu i sličnh taksi koje se plaćaju prilikom legalne gradnje kuća i objekata, primjećujemo da opštine gube značajan priliv u budžet ignorišući bespravnu gradnju. Bez intervencija lokalne vlasti, bespravna gradnja se nekontrolisano širi, što se najbolje može vidjeti u Nevesinju pa nedugo nakon bespravnih izgradnji po seoskim  i prigradskim naseljima kreću bespravne gradnje u gradskom jezgru u blizini najvažnijih institucija. Ovakav način rada može se nazvati i nedomaćinskim jer dovodi do stvaranja neprijateljske atmosfere unutar zajednice,  smanjenja opštinskog budžeta i pogoršavajući situaciju vezanu za podjele u društvu.

3. Nerazmjerna podjela

Bespravna gradnja, stručnjaci kažu, uglavnom se odvija u ekonomski ugroženim dijelovima gradova i opština, što stvara dodatan osjećaj nejednakosti unutar samih zajednica. Stanovnici koji uredno plaćaju poreze i takse mogu se osjećati kao nepravedno etiketirani ili zanemareni od strane lokalnih vlasti. Paralelno, oni sa više sredstava ili načina uticaja mogu nastaviti sa ilegalnom izgradnjom bez ikakvih posljedica, što dodatno doprinosi netrpeljivosti i neprijateljskoj atmosferi u ovoj varoši.

Zaključak

Riješavanje dugoročnih posljedica bespravne gradnje zahtijeva sveobuhvatan i krajnje rigorozan pristup po sistemu „struka i Zakon“. To neminovno uključuje i aktivnosti preduzete na poboljšanju efikasnosti regulatornih tijela, sprovođenja fer i transparentnih mjera kao i promociju angažovanja zajednice s ciljem pronalaska održivih rješenja. Samo zajedničkim naporima i tijesnom saradnjom između službi možemo se nadati da ćemo ublažiti socijalne podjele koje često za sobom ostavlja fenomen bespravne gradnje.   


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *