Nevesinje : Značajna nagrada za Teslin toranj


Replika Vardenklifskog ili popularnije Teslinog tornja u Nevesinju osvojia je Tesla Spirit Award nagradu koju dodjeljuje Tesla Science Foundation.

Nedugo nakon postavljanja toranj je zapazen u Filadelfiji, gdje se nalazi sjedište fondacije koja svake godine dodjeljuje nagradu za dostignuća u raznim oblastima, a koja imaju vezu sa Teslom i njegovim radom.

Zanimljivo je sto kružni tok, u okviru čije izgradnje je toranj postavljen, nije još zvanično otvoren, a to ce se učiniti po završetku postavljanja ambijentalne rasvjete, na čemu se trenutno radi.

Cilj ovog projekta potpomognut je vizijom da se na ovaj način povežu poštovaci lika i djela Nikole Tesle i postakne gradnja tornjeva širom svijeta u čast srpskom naucniku. Takodje, zamisao je da se na savremen način simbolično predstavi Teslina ideja bežičnog prenosa energije, tako što će se putem tornja omogućiti pristup bezicnoj internet mreži .

Cjelokupan koncept biće predstavljen na TSF konferenciji u Njujorku , koja je zakazana za 16. januar 2021 godine.

Repliku Teslinog tornja kandidovali su inženjeri koju su zaslužni za ideju i sam projekat koji je podržala opština Nevesinje, a koju finansira Direkcija za puteve Republike Srpske. Izvodjač radova je preduzeće Nevesinjeputevi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *