Top 5 igrica za ljubitelje misterije


Ljude generalno intrigira misterija, pa taman i u virtuelnom i/ili gejmerskom svijetu. Mnogi se pritom vole hvaliti kako su baš oni nadareni izvanrednim mentalnim sposobnostima poput velikog Sherlocka Holmesa.

Kako bismo vašim znatiželjnim umovima priuštili dobar misterij, ali i vaše sposobnosti dedukcije stavili na pravu kušnju, priredili smo popis pet najbolje rangiranih društvenih igara na temu ubojstva, odnosno misterija, prema rang-listi dostupnoj na stranici BoardGameGeek.

 1. Mansions of Madness: Second Edition
  U drugoj ediciji ove poznate misteriozne horor-igre surađujete sa svojim suigračima kako biste preživjeli i razotkrili misterij rezidencije Arkham. Riječ je o svojevrsnoj igri na ploči u kojoj ćete koristi mnoštvo komponenti, od minijatura do raznih kartica i žetona, a kroz četiri dostupna scenarija uronit ćete u ovaj svijet i pomoću mobilne aplikacije. Igra je namijenjena za 1–5 igrača, a za jedan scenarij trebat će vam između 120 i 180 minuta. Igra ima ocjenu kompleksnosti 2,68/5, što neznatno naginje kompleksnijim igrama.
 2. Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases
  U ovoj igri, osvajačici prestižne nagrade Spiel des Jahres, pokušavat ćete razriješiti razne misterije sakupljajući tragove i dokaze po londonskim uličicama i palačama. Intervjuirat ćete sumnjivce, pretraživati novine u potrazi za dokazima kako biste sakupili dovoljno činjenica te došli do konačnog rješenja. Budući da u igri nema kockica, odnosno faktora sreće, sve na što ćete se moći osloniti bit će vaša genijalnost i sposobnosti dedukcije. Igra je namijenjena za 1–8 igrača, a partija će iziskivati 60–120 minuta. Igra naginje neznatno kompleksnijima s ocjenom kompleksnosti 2,69/5.
 3. Chronicles of Crime
  Chronicles of Crime kooperativna je igra istraživanja koja kombinira komponente igre na ploči s mobilnom aplikacijom te opcionalnom Virtualnom stvarnošću. S istim komponentama, budući da svaka komponenta ima QR-kod koji će se ažurirati za brojne nove avanture, moći ćete odigrati brojne scenarije. Ovu igru može igrati 1–4 igrača, za što će im u prosjeku trebati 60–90 minuta. S obzirom na njezinu ocjenu kompleksnosti od 2,07/5, ova igra može se smatrati relativno jednostavnom.
 4. Detective: A Modern Crime Board Game
  U ovoj kooperativnoj igri preuzet ćete ulogu članova tima institucije Antares National Investigation Agency, a igra će pred vas staviti pet izazovnih slučajeva koji se igraju jedan za drugim. Premda se na prvu mogu učiniti nepovezanima, otkrit će imerzivnu metaradnju utemeljenu na činjenicama i fikciji. Igru može igrati 1–5 igrača, a za jednu je partiju potrebno izdvojiti 120–180 minuta. S obzirom na ocjenu kompleksnosti od 2,73/5, igra se nalazi u skupini relativno zahtjevnijih.
 5. Deception: Murder in Hong Kong
  Deception je prvoklasna igra umova u kojoj ćete preuzeti uloge istražitelja koji pokušavaju razriješiti ubojstvo. No postoji i prevrat. Jedan je od istražitelja potajno ubojica! Nasumično dodjeljujući uloge forenzičara, svjedoka, istražitelja, ubojice i supočinitelja na početku svake partije, u dinamičnim interakcijama istražitelja i njihovog tima koji pokušavaju otkriti bilo kakve činjenice o slučaju te ubojice i njegovih pomoćnika koji sve sabotiraju, ova igra polučit će mnoge trenutke dobre zabave. Igra je predviđena za čak 4–12 igrača, a partija traje svega 20 minuta. Ocjena kompleksnosti od samo 1,59/5 daje ovoj igri titulu najjednostavnije na listi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *