Tri godine robije za nasilje u školama


Republika Francuska, koja važi za “uređen državni sistem” danas je pokazala koliko zapravo brine za svoje društvo,pogotovo za one najranjivije segmente. Zbog nedavnih lokalnih dešavanja u Osnovnoj školi smatramo bitnim da ova vijest dopre i do Nevesinja.

Naime, u francuskom parlamentu izglasan je novi zakon, koji će se najstrožije i rigorozno odnositi ka vršnjačkom nasilju odnosno nasilju u školama uopšte.

Od sada krivično djelo

Zaboravite ukor nastavničkog vijeća i direktora. Neki smatraju da ko sve predaje i vodi ovakve ustanove takve kazne su “kompliment“. U Francuskoj će nasilje kakvo smo imali priliku gledati u Nevesinju imati klasifikaciju krivičnog djela za koje prijeti robija do 3 godine.

Ovim postupkom se u francuskim školama želi stati u kraj problemu zlostavljanja koje učenici nerijetko vrše nad svojim vršnjacima. Izglasavanje ovog Zakona je jedna prilično jasna poruka koju vlasti šalju građanima, a to je :

naše društvo nikada neće prihvatiti da se životi djece uništavaju na takav način!

Prema statistici, svako deseto dijete koje pohađa neku od škola u francuskoj je žrtva vršnjačkog nasilja.

S tehnologijom došli i novi načini nasilja

Iako je originalna zamisao uloge tehnologija u društvu olakšanje komunikacije, sa naglim rastom upotrebe modernih tehnoloških uređaja naglo raste i potencijal novih vrsta nasilja. Taj vid nasilja naziva se “cyber-bullying“, u prevodu “virtuelno maltretiranje“, o kojem ćemo govoriti uskoro pošto smo zaprimili dopise takvih slučajeva u nevesinjskoj školi.

Za Francuze, ovaj pravni okvir takođe je način promocije pravih i zdravih vrijednosti Republike, a političari smatraju da društvene mreže mogu dovesti do slučajeva javnog sramoćenja, što na djecu može ostaviti dugotrajne traume i psihološke posljedice.

Nakon prolaska procedura donjeg doma francuskog parlamenta, slijedi izglasavanje u gornjem domu odnosno Senatu, a očekuje se finalno usvajanje u februaru 2022., što će svrstati Francusku na sam vrh liste zemalja koje se najrigoroznije odnose prema vršnjačkom nasilju u svim formama.

Za one koji vole novčano izražavanje kazne, radi se o 45.000 eur ili, ponavljamo, 3 godine robije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *