Trideset godina Republike Srpske


U godini kada Republika Srpska obilježava 30 godina postojanja Radio-televizija Republike Srpske ovim projektom želi da još jednom sve nas podsjeti na vrijeme nastanka, borbe za opstanak i stasavanja naše Republike. Ovim odajemo priznanje svima koji su svoj život položili na oltar otadžbine, onima koji su svojim vizionarskim djelovanjem stali na čelo svoga naroda i u to vrijeme ga predvodili, kako u ratu, tako i u miru, ističe urednik projekta Milka Tošić.

Projekat “Tri boje otadžbine” čine dva dokumentarna filma. Prvi govori o nastanku Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinskom ratu, takođe i o njenom međunarodnom priznanju – ratifikacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma. Drugi dio filma svjedoči o stasavanju Republike Srpske, jačanju njenih institucija stalnom borbom za njeno očuvanje na principima izvornog Dejtona. Oba filma su podijeljenja u dva dijela.

“U dokumentarnom serijalu otkrivamo i neke do sada potpuno nepoznate detalje sa najvažnijih poslijeratnih pregovora”, navodi Valentina Knežević, jedan od novinara i scenarista projekta.

“Ova, istorijski gledano, veoma važna svjedočenja u dukomentarnom serijalu obogaćena su arhivskim materijalom Radio-televizije Republike Srpske, koji RTRS čuva od svog prvog Dnevnika”, dodaje Valentina Knežević.

“Svjedočimo ovim serijalom intervjua o ratnom putu Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, najznačajnijim bitkama, presudnim za opstanak i odbranu srpskog naroda, stradanjima civila, međunarodnim pregovorima, kojima je bio cilj konačan završetak rata na prostorima Bosne i Hercegovine”, dodaje Branimir Đuričić, još jedan od novinara i scenarista projekta.

Osim rada na samom dokumentarnom serijalu, ekipa Radio-televizije Republike Srpske snimila je i 33 emisije pod nazivom: “Svjedočenja”, odnosno 28 intervjua s najvažnijim ličnostima koje su obilježile politički, društveni i kulturni život unazad trideset godina postojanja Republike Srpske. Gledaoci će moći i da odgledaju 33 emisije “Svjedočenja”. U Beogradu, a potom u Banjaluci, ekipa RTRS-a, koju čini oko dvadesetoro ljudi, intervjuisala je Biljanu Plavšić, Vinka Pandurevića, Voju Maksimovića, Nebojšu Radmanovića, Živka Radišića, Božidara Vučurevića…

Dokumentarni serijal “Svjedočenja” svojevrstan je vremeplov o stvaranju, dejtonskoj verifikaciji i razvojnom putu Republike Srpske. Naši sagovornici, akteri tih događaja, svako iz svog ugla i pozicije, subjektivnim opisima doprinose objektivnom sagledavanju rezultata tog procesa, uključujući i krize, iskušenja i izazove kroz koje je prošla Republika. Sa višegodišnje vremenske distance objašnjavaju uzroke i posljedice pojedinih odluka i stavova, osvjetljavaju događaje i sutuacije, da ih ne prepustimo patini vremena. Prosto, da svjedočenja ostanu u sjećanjima…”, kaže novinar Radovan Marčeta.

Draško Ignjatić, urednik i scenarista, napominje da je serijal “Tri boje otadžbine” pošteno i profesionalno urađen podsjetnik na protekle tri decenije Republike Srpske! To je sveobuhvatno sjećanje na velika iskušenja, ali i djela na stvaranju i čuvanju Srpske! Ovo je analiza jednog vremena, ali i testamentarni prikaz naših sagovornika kroz njihova svjedočenja kao savremenika i direktnih učesnika, sada već istorijskog razdoblja!

Fascinira odnos tih intelektualaca, ratnika, umjetnika, političara, njihova spremnost da se povjere novinarima Radio-televizije Republike Srpske, odnosno gledaocima, i kroz direktno, otvoreno, iskreno i nadahnuto kazivanje zavještaju najvažnije detalje iz istorije i sudbine Republike Srpske. Posebna vrijednost serijala “Svjedočenja” su integralni intervjui i duboko lični pečat u kazivanju aktuelnih političara, ali između ostalih i Dragana Kalinića, svjedoka iz Dejtona, Radomira Lukića i Vladimira Lukića, pa do najintimnijih ispovijesti o egzodusu Srba iz Sarajeva reditelja Dragana Elčića! Svi, samo jednom cilju, slave OTADŽBINU!

Intervjui “Svjedočenja” biće emitovani na prvom programu RTRS od sredine januara, a dokumentarni serijal “Tri boje otadžbine” svoju premijeru doživjeće uz rođendan Republike Srpske, i to od 8. do 11. januara u terminu nakon 21 čas.

Ekipu produkcije čine: urednik projekta: Milka Tošić, novinari i scenaristi: Valentina Knežević, Draško Ignjatić, Branimir Đuričić i Radovan Marčeta, reditelji: Branko Lazić i Danijel Pavlović, montažer Vedran Marić, direktor fotografije: Ljubomir Tešinić, snimatelj Siniša Stojić, glavni arhivar Goran Mitrović, ton: Vladimir Vladetić, Željko Kalamanda i Srđan Radaković, majstor svjetla: Marko Stančević, grafički dizajn: Igor Đurović, producent projekta Kolja Stanivuković i glavni producent Aleksandar Đorđević.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *