U kom smijeru ide istraga o nasilju u školi u Nevesinju


Tužilaštvo Trebinje odlučilo se za pokretanje obimne istrage u slučaju nasilja djece nad djecom u Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju. Portparol tužilaštva pojasnio je da je do sad poznato više elemenata i to ne samo o ovom već i o drugim slučajevima o kojima nevesinjska javnost špekuliše danima. Takođe je potvrdio da se na tim slučajevima radi.

Kako se navodi “naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka” kao i da se od mališana sa snimka ” u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi” u ovom slučaju.

Stara problematika

Problem nasilja u školama Hercegovine generalno je rasprostranjena pojava , i ovo izgleda da je samo jedan od rijetkih slučajeva koji je “prevršio svaku mjeru” , a došao u vidokrug javnosti. Međutim , u nevesinjskoj centralnoj osnovnoj školi ovo nije jedini, a po svemu sudeći ni najteži slučaj odnosno oblik nasilja. Naime, saznanje da postoji slučaj gdje više učenika (otprilike sedam) već duže vrijeme maltretira jednog od učenika . Konkretno, saznajemo da se radi o dugoročnom psihološkom, verbalnom i fizičkom maltretiranju jednog dječaka od 12 godina.

Užasavajuće informacije od izvora iz same ustanove

Saopštavajući Topportalu, izvor iz ove ustanove navodi da se već duže vrijeme dešava maltretiranje dvanaestogodišnjeg dječaga od strane sedmero djece, a po procjenama radi se o pet dječaka i dvije djevojčice. Podsjećamo da dugoročno zlostavljanje ostavlja teške, dugotrajne i bolne traume na žrtvu.

Dječaka su skidali do donjeg veša , štipali, udarali tukli, prosipali vodu a sipali drugu tečnost , skidali patike, bacali jaknu, maltretirali i u školi i oko škole, i niko nije reagovao. Tipično za žrtve nasilja, dječak je trpio i ćutao.

izvor iz škole

Nakon izvjesnog vremena jedna vršnjakinja je svojim roditeljima prenijela šta se zapravo dešava u školi i govorila o načinima zlostavljanja kojima je dječak bio izložen, a potom su roditelji kontaktirali roditelje žrtve i tada klupko počinje da se odmotava. Znajući da to više tajna, dječak je otvorivši dušu ispričao roditeljima šta se sve dešava i otkrio jezive detalje zlostavljanja koje je trpio.

Ko su inicijatori , a ko saučesnici i pomagači

Po nevesinjskim ulicama puno toga se priča, između ostalog i to da neki od roditelja “povlače veze” kako bi se slučaj zataškao. Žalosno je čuti da su djevojčice uopšte upletene u ovakvo nešto, ali to više svjedoči društvu i vrijednostima u kome i koje živimo. Još bi strašnije i poražavajuće bilo ako se ispostavi da su one i inicijatori.

Šta je zabrinjavajuće

Nekontrolisana i prekomijerna upotreba društvenih mreža od strane maloljetnih lica su dobrim dijelom doprinijela razvoju ovakvih situacija i eskalaciji incidenata. Za sada, dostupan je jedan snimak, a građani se pitaju koliko ih još ima po grupnim prepiskama djece , gdje su ovakvi incidenti predmet “šprdnje” i čist dokaz nezrelosti i stranputice budućih naraštaja.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *