Uhapšeni roditelji zbog ignorisanja djetetovih prijetnji na mrežama


Vršnjačko nasilje uzelo je maha i u svijetu, a zbog ignorisanja prijetnji djeteta na mrežama došlo je do hapšenja. Ignorisanje se smatra saulesništvom.

Roditelji petnaestogodišnjaka koji je prošle sedmice iz polu-automatskog oružja ubio troje vršnjaka, a ranio 6 i nastavnicu u srednjoj školi u Oksfordu uhapšeni su nakon što su par dana bili u bjekstvu,tačnije od petka.

Od bjekstva do saučesništva

Izvjesni par srednjogodišnjaka Krambli, Džejms i Dženirer su uhapšeni jer su ignorisali prijetnje koje je njihovo dijete upućivalo na društvenim mrežama. Optužnicom ih se tereti po četiri tačke. Između ostalog, ignorisanje prijednji djeteta po društvenim mrežama smatra se igranjem uloge u pucnjavi koja se odvila u srednjoj školi, gdje je njihov sin Itan ispalivši tridesetak metaka ubio troje, a ranio više ljudi, svoje vršnjake i nastavnicu.

Međutim hapšenje nije uslijedilo kako je planirano, jer se istraga proširila i u regiju Detrojta, gdje se par krio. Iako se sumnja da su imali pomagače, roditelji su par dana prije podigli ušteđevinu sa banke i uputili se u nepoznatom pravcu, dok su im advokati tvrdili da se par namjeravao vratiti sa “puta” i uredno pojaviti na suđenju, pronađeni su u jednom podrumu u naselju Rivertaun na istočnom dijelu Detrojta.

Opasnost

Ovakva dešavanja u svijetu i zemljama sa mnogobrojnim stanovništvom ispune kako medije tako i društvene mreže. To dovodi do toga da neki od videa ili materijala budu “trending”. Sve što je trending ima i svoje tagove , pa vreba opasnost da se djeca iz siromašnih i ne tako mnogobrojnih zemalja “pomame” na slične poduhvate koji bi se uklopili u tagove, jer društvene mreže ne poznaju ni granice ni Šengen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *