Utjeha za sve koji ustaju rano


Mnogi će vam reći da je rano ustajanje prije svega zdravo. U svakom slučaju tekst je za utjehu onima koji “otkad znaju za se” ustaju rano. Prednosti ustajanja rano :

1 vrijeme za doć’ sebi


Čak su i studije pokazale da svima treba malo vremena izjutra “da se dozovu” ili dođu sebi. To “malo” može biti i od 2 do 4h. U tom slučaju, ako ustajete npr. oko 8:30, za intenzivan rad niste spremni u 10h. Ranijim ustajanje, dajete svom organizmu vremena da se razbudi prirodnim putem.

Naravno, prvih dana je teško, ali relativno brzo svi otkriju ključne prednosti ranog buđenja za mnoge stvari.

2 Štit od bolesti uma

Broj 2 se tiče žena.

Za žene koje se bude rano manji je rizik od psihološkuh bolesti poput depresije, anksioznost i sl., tvrde u Žurnalu psihijatrijskih istraživanja.

3 Optimizam

Optimizam je sastavni dio života i htjeli ili je, svima nam je potreban. Istraživanja iz 2014. pokazuju da oni koji ustaju rano bivaju manje skloni negativnim mislima.

Uprkos tome što ne postoji dugme za uspavljivanje, i da se mnogi muče sa mislima koje ih odvuku kasno u noć, bitno je učiti se razmišljanju o lijepom i relaksirajućem.

4 Stopa uspjeha

Opšte poznato je da ranoranioci imaju brojne prednosti u oblasti biznisa jer naravno – vrijeme je novac. Biolozi se slažu da je stopa uspjeha studenata djelimično zavisila o tome kad se studenti bude. Ranoranioci su imali dosta bolje ocjene, a naučnici tvrde da su i skloniji hvatanju u koštac sa problemima bez odlaganja što im od ranog jutra otvara mnoge mogućnosti.

5 Kvalitet sna

Kvalitet sna bio je tema komparativnog istraživanja između ranoranilaca i spavalica. Studije pokazuju da su “Noćne ptice” sklone razvoju raznih poremećaja spavanja pa samim tim često i spavaju manje nego ranoranioci.

Često i kroz medije čujemo o tome koliko je važno da obezbijedimo bar 6 do 8h sna kako bi naš organizam bio zdrav i omogućio nam da se nosimo sa svakodnevnicom. Međutim, svima nama koji forsiramo odlaganje budilnika možda baš zato ponešto i ne ide od ruke.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *