Ve De – nova struka koja ne zahtijeva znanje i sposobnost


Danas živimo u vremenu čudnih znanja i vještina – u vremenu kada je V.D. postalo legitimna struka ili zanimanje. To znači da, čak i ako niste imali nikakvo prethodno obrazovanje, ili još gore – ako ste imali potpuno neadekvatno obrazovanje i malo šta znate raditi, onda je ovo put za Vas. Uz to obično ide i miješanje pisama čiriličnog i latiničnog – što je, podrazumijeva se dopušteno za one koji obavljaju V.D. direktorske funkcije odnosno neće se zamjeriti.

Da je VE-DE biti lahko…

Čini se da je jedini kvalifikacioni uslov za postati V.D. zapravo imati sposobnost disati, i to je otvorilo vrata neviđenoj mješavini raznih ljudi koji su “zauzdali” ove pozicije. Takođe, budući da V.D. može biti bilo ko ko je bio voljan preuzeti poziciju, većina V.D.-ova nije imala pojma što bi trebali raditi. Nažalost, to nije zaustavilo ljude da se bore za platu na ovim poskupljenjima.

Oni koji se odvaže svoje priajtelje na takvim funkcijama obići, nerijertko priznaju da osjećaju žal prema njima na osnovu koliko zbunjeno djeluju.

On veseljak sjedi okružen onim papirinama…

Citat

Kako u Nevesinju vole reći “on veseljak sjedi okružen onim papirinama, kompjuterom iz doba Nemanjića , partijskom podlogom za miš i telefonom, gleda u prazno, mjeri šećer i pritisak“.
Pitali smo ga šta radi, odnosno “kako pos’o” , a on je odgovorio: “Ne znam junače… Ali sam V.D. i to je bitno..Pa majke mi.”

Neke druge ustanove su bile otvorenije u vezi s ovim novim trendom. Tako su se neke šalile da je V.D. skraćenica za “Vrijedni Diletanti“. Ali većina uposlenika smatra takođe da su te pozicije postale pravi problem. Direktori su se mijenjali svake dvije-tri godine, a firme nikad na zelenu granu. Naprotiv, često su bile zarobljivane u začaranom krugu nesposobnosti, jer nisu imale vremena, volje, ili energije da se bore protiv ovih najezde V.D.-ova.

Tračak nade

Uprkos svemu, barem smo svjedoci jednog pozitivnog razvoja – prima se plata, i radi se o iole mladim ljudima. Mladi, sa sposobnosti disanja i ishrane, ispunjavaju sve uslove da budu neki VD te se lokalnim parlamentima predlaže osnivanje desetine nekih odjeljenja, ustanova, agencija i odsjeka, ako ne i instituta, kako bi što više mladih došlo do hljeba.

Iako je nevesinjska poljoprivreda na umoru i “kuburi” sa odlaskom stanovništva, s osnivanjem odjeljenja došla su i nova radna mjesta

Nažalost, još uvijek nema garancije da ove razvojne mjere neće imati ozbiljne posljedice po buduće generacije.

Kako se god bilo, ako planirate postati V.D., znajte da ste sada dio legitimne struke koja ne zahtijeva ništa što vi nemate ili ne posjedujete. A ako se osjećate nesposobno, sjetite se da ne morate ništa znati – samo se morate brinuti za ono najvažnije: vašu titulu.

Kako prikriti neznanje

Ako ste baš Vi u takvoj poziciji, a nije Vam vam milo što baš veze nemate, ovdje možete skinuti priručnik “Kako prikriti neznanje

Nevesinje Online Ve De za primjer
Kako postati Ve De nevesinje online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *