Već skoro 1000 prijavljenih nepravilnosti


Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” juče je na konferenciji za medije predstavila nalaze dugoročnog posmatranja Opštih izbora 2022. u BiH za proteklih mjesec i po dana koji se tiču rada lokalne izborne administracije i poštivanja rokova izbornog kalendara, te zabilježenih i prijavljenih izbornih nepravilnosti.

942 nepravilnosti u maloj BiH

U okviru posmatračke misije KoalicijePod lupom“ zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova od strane istih. Najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta, u svim svojstvima : od pripravnika, preko saradnika do šefova i načelnika.

Trgovina biračkim odborima

Iz Koalicije „Pod lupom“ su istaknuli da posebno zabrinjavaju slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima. Prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih opština i gradova. Do sada su CIKu BiH prijavljenja četiri slučaja, a CIK BiH bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama po prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je sada konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Sistemska korupcija

Postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik, sistemske korupcije. Koaliciji “Pod lupom” iz više gradova i opština dolaze prijave i postoje dokazi da lokalne izborne komisije učestvuju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora kao predstavnike lokalne izborne komisije.
Kada je u pitanju rad lokalnih izbornih komisija, njih 35 nije javno objavilo listu članova biračkih odbora sa naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju, što baca dodatnu sjenu na ovaj segment izbornog procesa. Tokom perioda posmatranja ukupno je uloženo 10 prigovora na odluke lokalnih izbornih komisija koje se uglavnom odnose na popunu biračkih odbora. Dodatno, polovina lokalnih izbornih komisija nije redovno održavala sjednice.

Podaci koji ohrabruju su da je čak 14 preporuka za unapređenje izbornog procesa implementovano u izborna pravila u posljednjih 6 mjeseci, i to osam kroz Pravilnik o provođenju izbora CIK-a, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte CIK BiH. Takođe, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zloupotrebama glasanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unapređenja itekako mogu spriječiti izborne prevare.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili

besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

Prijave

Građani/ke su također pozvani da se informišu o političkim strankama, kandidatima/kinjama i programima prilikom donošenja odluke za koga glasati i da iskoriste svoje pravo glasa jer je to jedini način da njihov glas ne bude zloupotrijebljen.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su poručili da će sve nalaze sa više detalja predstaviti kroz Preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju Opštih izbora 2022. na konferenciji za javnost 30.09.