(VIDEO) Leteći automobili postali stvarnost


Klein Vision je otvorio vrata budućnosti. Okončalo se i 70-satno testiranje prvog AirCar-a, ili “avio-auta”. Rigoroznost testiranja ogleda se u broju sati letenja i samom broju polijetanja, kojih je u ovom slučaju bilo preko 200.

Sve je leteće, što ne i auta?

Leteća auta svakako spadaju pod futurističan pristup saobraćaju. Bezbijednost je svakako jedan od najvažnijih faktora, a izgleda da je ovaj aeromobil ispunio standarde koje propisuje Evropska agencija za sigurnost avijacije (EASA).

“Izazovni testni letovi su podrazumijevali duge letove i manevre te su pokazali zapanjujuću statičku i dinamičku stabilnost u avionskom modu”, saopšteno je iz pomoenute kompanije.

AirCar pokreće BMW-ov 1,6-litarski motor koji koristi “gorivo dostupno na svakoj benzinskoj pumpi”.

Leteći doseže i do visine od 5.500 metara, a za transformaciju iz automobilskog u avionski mod su potrebne dvije minute i 15 sekundi. Krila i rep se automatski sklapaju u slučaju vožnje “normalnim” saobraćajem .

Polaganje i dozvola

Za upravljanje AirCarom je potrebna pilotska dozvola, a iz kompanije se nadaju da će prodaja početi za manje od 12 mjeseci.

U junu je AirCar obavio 35-minuti testni let između aerodroma u Nitri i Bratislavi u Slovačkoj. Nakon slijetanja, AirCar se nastavio kretati gradskim ulicama u automobilskom modu.

“AirCar otvara vrata masovnoj proizvodnji efikasnih letećih automobila. Ovo je konačna i zvanična potvrda naše sposobnosti da promijenimo putovanja zauvijek”, izjavio je inovator AirCara Stefan Klein.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *