Vučić o formiranju vojske Republike Srpske


Nema sumnje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić protiv bilo kakvih sankcija upućenih Republici Srpskoj.

Kako je naveo, da ih uvode bilo kome u BiH ne bi ih podržali, a „naravno da ih nećemo podržati protiv Srpske“.

Uprkos neslaganju sa Dodikom na određenim poljima Vučić otrkiva da sa njim ima odnos zasnovan na poštovanju .

O tome neću govoriti u javnosti, zato što mislim da je to loše i neodgovorno, i donosi katastrofalne posledice za naš narod“, dodaje.

Nije poznato na šta je tačno mislio niti da li je reč o pet zaključaka koji su nedavno usvojeni u Narodnoj skupštini RS o prenosu nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta a tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obaveštajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, činjenica je da se neretko mogu čuti upozorenja da upravo ovi Dodikovi potezi nisu u interesu Srbije, jer bi, kako se navodi, na kraju njihovi građani morali platiti račun.

Kako je nedavno u intervju za Danas kazala Majda Ruge, viša saradnica Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR), Dodik je najavio obiman paket zakona koji bi, ako bi bio implementiran, vodio takozvanoj secesiji „iznutra“.

„Trošak implementiranja ovog paketa za Dodika bi bio ogroman – postoje neobjavljene računice stručnjaka koje pokazuju da bi vlada RS imala godišnji pad budžetskih prihoda od 320 miliona evra samo izlaskom iz Uprave za indirektno oporezivanje. Dodajte tim gubicima izostanak finansiranja od EU, međunarodnih finansijskih organizacija, bilateralnih investicija“.

Paralelno sa tim, kazala je Ruge, postojao bi ogroman porast u izdacima za sve institucije koje Dodik tvrdi da planira da osnuje.

Teško je zamisliti kako bi Dodik bio u stanju osigurati finansiranje svojih političkih vratolomija“.

Realizacija tih zaključaka, pišu sarajevski mediji, a posebno onog vezanog za vojne snage sigurno bi dovelo do eskalacije sukoba koji za sada nisu oružani, mada i takvi nisu isključeni.

Činjenica da predsednik Srbije nije podržao te zaključke kao ni formiranje VRS, te da ističe kako u svemu nije saglasan sa Dodikom, ponajviše bi trebala zabrinuti Dodika i ekipu okupljenju oko njega“, kažu.

Agencija Patria piše da niko u BiHnema pravo gajiti iluzije o snajperisti sa Jevrejskog groblja, Aleksandru Vučiću, te iluzije o njegovim namerama spram BiH i njenih građana“, ali se, kako se navodi, svakako postavlja jedno opravdano pitanje. „Ima li Vučić, nakon što je odlaskom Angele Merkel, prestao biti miljenik nemačke politike, te nakon što mu je s glave konačno pala kruna lažnog mirotvorca, hrabrosti da otvoreno podrži formiranje genocidne Vojske Republike Srpske“. Po svoj prilici, zaključuje se, „Vučić tu hrabrost nema“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *