Za koju platu bi narod radio?


Najvažniji faktori svakog radnog mjesta su visina naknade za rad i radni ambijent odnosno međuljudski odnosi.

Prema istraživanju koje je radio portal Moj Posao uz podršku partnerskih Web stranica iz zemalja regiona, više od pola ispitanih u BiH smatra da je visina plate igra najvažniju ulogu. Potom slijedi radni ambijent, a tek na trećem mjestu mogućnost napredovanja u službi.

Šta je potrebno za zaposlenje?

Nešto više od trećine ispitanih građana BiH smatra da su potrebne vještine i znanja (33%), dok malo više od petine (21%) misli da su potrebne ambicije odnosno želja i motivacija za radom. Za “radno iskustvo” opredijelilo se tek 17% ispitanih.

Intrigantno je da ukupno 8% njih misli da je za dobijanje posla najviše potrebna “sreća“, a 9% smatra da su presudni kontakti, poznanstva i veze.

Iznenađujuće, 5% se izjasnilo da je stranačka pripadnost presudna, a svega 2% kaže da je najbitnije formalno obrazovanje.

Za koliko biste para radili?

Ovdje stvari postaju zanimljive – za koliko biste para radili. Ispitanici iz BiH priželjkuju prosječnu platu od 1500 KM što je skoro 500 KM od trenutne prosječne plate.

Većina onih koji su već u radnom odnosu (61%) kaže da u idućih godinu dana planira promijeniti radno mjesto, što je nešto manje od prošlogodišnjih rezultata ankete kada se za ovakav odgovor opredijelilo 76% ispitanih u BiH.

Nekih 22% ispitanika iz BiH izrazičo je strah da bi moglo ostati bez posla. I ovdje je uočeno smanjenje u odnosu na prošlu godinu, kada je trećina ispitanih strahovala za posao.

Što se tiče ispitanika koji nisu u radnom odnosu, četvrtina ih je bez posla tri mjeseca ili čak i manje, dok je oko 22% bez posla između 3 i 12 mjeseci. Poražavajuće je da je skoro 10 % nezaposleno više od 5 godina.

Bilo kakav posao


Oko 47% nezaposlenih traži bilo kakav posao, u struci ili ne – svejedno je. Ovaj procenat je bio dosta veći prošle godine i iznosio je 65%.

O istraživanju

Rađeno je na uzorku od 4700 ispitanika, a istraživanje sprovedeno tokom Regionalnog sajma poslova, s ciljem utvrđivanja stanja na tržištu rada na regionalnom nivou.

Što se tiče BiH, 70% ispitanika su bili muškarci, a 30% žene. Od toga 47% zaposlenih, 48% nezaposlenih, a 5% je bilo na školovanju.
39% ispitanih je dobi od 26 do 35 godina, dok je 34% onih između 36 i 45 godina. Ispod 25 godina imalo je 12% ispitanika.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *